#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
Z
filtr
838 projektů
Kanceláře
Dokončen

PRAGA STUDIOS A

Lokace:
Praha 8
Pernerova
Kancelář:
A.D.N.S. PRODUCTION s.r.o.
Investor:
Praga Studios, a. s.
Autor:
Martin Němec, Petr Dvořák
Spolupráce:
Alan Tomek, Martin Kačírek, Petr Štěpán, Radka Dosedlová, Tomáš Hanák, Tomáš Záhora, Veronika Štojdlová
Typologie:
Kanceláře
Stav:
Dokončen
Zahájení:
2011
Dokončení:
2019
Aktualizováno:
1. 11. 2022
Zdroj informací:
A.D.N.S. PRODUCTION s.r.o.
01/03

Současnost přináší novou rezidenční a administrativní příležitost na Pernerově ulici v Karlíně, v místě bývalých strojírenských hal továrny Praga. Soubor tří objektů paláce Praga – A, B, C dokončí propojení ulice Křižíkovy a Pernerovy novou pěší třídou. Duch slavných závodů Praga dnes setrvává v podobě zachovávané průčelní stěny dokládající existenci prvorepublikového industriálního charakteru Karlína. Karlín vždy hleděl vstříc prosperujícím zítřkům a otevřeným příležitostem. Objekt A, nový kancelářský dům, respektuje uliční čáru a zároveň vytváří nový veřejný prostor před svým vstupem a dokončuje tak koncept španělského architekta Ricardo Bofilla. Pozemek pro dům je vymezen ulicí Pernerova, ze zadní strany sousední administrativní budovou a zároveň novou pěší třídou, příjemnou komunikační spojkou velikostí předimenzovaném uličním bloku. Administrativní budova vyroste v území, které bylo z většiny zastavěno výrobními halami bývalého závodu Praga. Pozemky se nacházejí v souvislé zástavbě, která je tvořena bytovými a administrativními budovami i objekty služeb, nové i rekonstruované domy v okolí úspěšně podtrhují sebevědomí a nové zrození Karlína.

V ulici Pernerova dům respektuje stávající uliční čáru. Dům má celkem 9 podlaží, z toho jsou dvě podzemní a sedm nadzemních. Tvarové řešení lichoběžníkového půdorysu o 7 nadzemních podlaží, s vnitřním atriem, na východní straně objektu v horních dvou patrech ustupuje a zároveň opisuje tvar atria. Hlavní vstup do budovy, na východní straně z nového veřejného prostoru, dominuje převýšenou halou. Je zvolen střízlivý poměr plných a prosklených částí, aby se zachoval stávající městský charakter zástavby. V ulici Pernerova budova zachovává na celou výšku racionální rytmus členitých fasádních modulů a do nové pěší zóny jsou ustoupená patra barevně i materiálově odlišena.

Architektonické a výtvarné řešení navazuje soudobými výrazovými prvky na industriální charakter lokality. Barevné řešení konzervativně respektuje stávající okolní zástavbu a rytmus okolních fasád z devatenáctého století. Vnější stěny domu dotváří lehký obvodový plášť, který se skládá z modulárního systému prefabrikovaných sklobetonových panelů. Fasáda je pravidelně členěna na prosklené a plné části. Plné části jsou sklobetonové, v odstínech šedé barvy. Střechy poskytující výhledy na blízký Karlín jsou jen zčásti řešeny jako pobytové.