Filharmonie

Kde zakotví hudba? Dánské studio BIG zvítězilo v soutěži na budovu Vltavské filharmonie v Praze

Praha zná vítěze mezinárodní architektonické soutěže na podobu Vltavské filharmonie, je jím tým dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG) v čele s Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem. Na soutěžící čekalo v rámci mezinárodní architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie nelehké zadání; vybraná lokalita totiž kromě malebného umístění v blízkosti řeky, skýtá především úskalí – komplikovanou dopravní strukturu, mnoho výškových úrovní, které jsou v současnosti spíše bariérami, ale také nefunkční řešení veřejného prostoru. Jak si se zadáním poradil vítězný tým?

Střecha bude v případě Vltavské filharmonie pokračováním veřejného prostoru náměstí – stupňovitá forma umožní návštěvníkům vystoupat až na její vrchol. 
Zdroj: BIG

Od řeky až po střechu

„Praha moderní architekturu potřebuje. Svou podobou naše metropole skvěle zaznamenává vývoj historie po celá staletí. Díky nové Vltavské filharmonii Prahu doplní stavba, která je odrazem naší doby. Něco takového tu velmi chybělo,“ uvádí Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy. Koncertní síň navíc naváže tradice – kulturně významné budovy byly v Praze odjakživa umísťovány podél řeky. Autoři filharmonie se s návrhem dokonce obracejí k samotnému pramenu řeky - dřevo, které bude použito při výstavbě koncertního sálu pochází z Šumavy. Cílem města je umístit na území Bubnů budovu, která má sloužit všem Čechům a která naplní potenciál tohoto místa. Mezinárodní architektonická soutěž nemyslela pouze na architekturu a provoz budovy filharmonie, ale také na její začlenění do prostoru, včetně napojení na dopravu. Vítězný projekt přináší rovněž nápaditá řešení okolí budovy, zpřístupňuje břeh Vltavy a otevírá venkovní terasy i střechu.

Návrh ateliéru BIG počítá se třemi koncertními sály, prostory pro hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze. Střecha budovy bude přirozeným pokračováním náměstí – stupňovitá forma umožní zájemcům vystoupat až na její vrchol, a to bez nutnosti vstupu do interiéru, každý tak bude mít možnost si vychutnat jedinečný panoramatický výhled na celou Prahu. Návštěvníky čeká také kavárna či střešní restaurace.

Hudební centrum umožní unikátní pohledy na řeku, Pražský hrad, ale také Staré Město.
Zdroj: BIG

Už to slyšíte?

Jednou z hlavních motivací pro vybudování nové budovy pro symfonickou hudbu byly nevyhovující podmínky stávajících pražských koncertních sálů. Není se čemu divit. Nejnovější z nich byl slavnostně otevřen před více než 110 lety. Velkou pozornost autoři věnovali technickému zázemí a řešení akustiky a vibrací. Pro zajištění odpovídajícího nerušeného zvuku budou sály uzavřeny ve dvou betonových pláštích, které jsou konstrukčně oddělené. Tento přístup zajistí akustickou separaci od ostatních částí budovy. V sálech přináší čistotu zvuku kromě vhodně zvolených materiálů také relativně malá vzdálenost diváků od jeviště. Uspořádání hlediště do tvaru vinice, prostorným sedadlům a rozdílným urovním balkónů umožní posluchačům v hlavním sále komplexní zážitek.

 Jádrem Vltavské filharmonie bude koncertní sál o 1 800 místech.
Zdroj: BIG

Vítězný ateliér Bjarke Ingels Group s pobočkami v Kodani, Londýně, New Yorku, Barceloně a Šen-čenu zaměstnává odborníky z různých odvětví, kteří se zabývají architekturou, urbanismem, výzkumem a vývojem budov. Studio BIG vzniklo v roce 2005 v Kodani pod vedením dánského architekta Bjarkeho Ingelse, který patří dle časopisu TIME mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Ateliér je jedinečný v  používání průkopnických technologií a často vyniká popíráním tradičních konvencí a rozměrů. Takovým příkladem je Amager Bakke, moderní spalovna odpadů v Kodani, jež funguje zároveň jako lyžařská sjezdovka nebo LEGO House v dánském městě Billund, který připomíná kostičky známé stavebnice. Portfolio ateliéru zahrnuje návrhy obytných budov, muzeí nebo výstavních center.

Autorem vítězného návrhu je dánské studio BIG v čele s Bjarkem Ingelsem.
Zdroj: IPR Praha

Architektonická dominanta města

Při navrhování Vltavské filharmonie bylo pro architekty velkou výzvou začlenění budovy filharmonie do neutěšeného okolí metra Vltavská, které komplikuje složitá dopravní situace. Zásadní změnou je v případě vítězného návrhu úprava fungování automobilové dopravy mezi Negrelliho viaduktem a Hlávkovým mostem, kde ústí pražská magistrála. Hlavní dopravní tepna na Bubenském nábřeží a sjezd z Hlávkova mostu budou nově pod úrovní budovy a nebudou tak v kontaktu s pěší zónou – veřejný prostor a Vltavská filharmonie dopravní tepnu překryjí a chodci se tak dostanou přímo k řece, kde vznikne nová náplavka. Nábřežní promenáda bude snadno přístupná a plně propojená s budovou a bude hrát velmi důležitou roli v pěší i cyklistické dopravě.

Projekt slibuje, že díky svému pestrému členění, množství sálů, budoucímu programu, ale také chytrému designu bude nové koncertní centrum opravdu žít 24 hodin 7 dní v týdnu. „Na každé úrovni, od hladiny až po střechu, vznikne samostatný veřejný prostor. Taková „kapsle“, kudy může proudit život města,“ popisuje Bjarke Ingels. Vltavská filharmonie se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ od budovy se rozprostře nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západ vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Ta by měla vzniknout na místě jednoho z momentálně nejvýznamnějších pražských brownfieldů. V budoucnu se tato nová čtvrť stane domovem pro 25 000 obyvatel v 11 000 bytech.

Vltavská filharmonie bude branou do nové čtvrti Bubny-Zátory.
Zdroj: BIG

S vítězným návrhem se můžete seznámit od 19. 5. do 30. 6. v rámci venkovní výstavy přímo na Vltavské, na místě budoucí Vltavské filharmonie. Zde bude od 19. 5. do 27. 5. umístěn také informační kontejner, ve kterém bude možné získat odpovědi na konkrétní dotazy týkající se vítězného návrhu budovy a jejího bezprostředního okolí. Na návštěvníky čeká od 19. 5. do 22. 5. i doprovodný program, který bude sestávat z koncertů a komentovaných procházek. Od 12. 7. se pak můžete přijít podívat na výstavu všech 19 návrhů do CAMPu.

související

Ahoj! V září 2022 jsme spustili základní verzi nového webu. Před spuštěním jsme provedli uživatelské testování, ale to pravé uživatelské testování je to, které probíhá právě teď.

Budeme rádi, když se dozvíme, jak se Ti web používá, jestli Tě napadá, jak ho vylepšit nebo Ti na něm něco chybí, případně pokud narazíš na nějakou chybu. Děkujeme!

Dej nám feedback →